Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten autoverzekeringen, met een verschillende premie en dekking. Het is dan ook verstandig om voordat je een verzekering voor je auto afsluit jouw eigen situatie eerst goed te bekijken. Wij zetten hier de beste tips op een rijtje, zodat jij een passende verzekering kunt vinden.

Begin bij de basisdekking

Een autoverzekering begint bij de basisverzekering. Je bent in Nederland verplicht om de auto op zijn minst WA te verzekeren. Daarnaast kun je kiezen uit de volgende drie opties :

  • WA-verzekering: dit is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden. Deze dekking is ideaal als je een tweedehands auto gaat rijden die af en toe wel wat kleine schade mag hebben, of wanneer je zelf handig bent en kleine schade zelf kunt verhelpen.
  • Beperkt cascoverzekering (ook wel bekend als WA+): deze verzekering geeft je een uitgebreidere dekking. Deze verzekering dekt namelijk niet alleen de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook schade aan je eigen auto, zoals ruitschade en schade bij diefstal.
  • Allriskverzekering (ook bekend als volledig casco): dit is de meest uitgebreide basisverzekering voor de auto. Hiermee ben je zelfs verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je wagen. De allriskverzekering wordt het meest gekozen voor nieuwe auto’s, zodat je niet voor torenhoge reparatiekosten komt te staan wanneer je schade hebt. 

Tip: lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door om precies te weten wat er allemaal onder de dekking voor jouw wagen valt. 

Kijk naar je schadevrije jaren

Schadevrije jaren bouw je op in de jaren dat je zonder schade auto rijdt. Hiermee bewijs je dat jij minder risico loopt en krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. Jonge bestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben en geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, zullen automatisch een hogere premie betalen. Verzekeraars houden er namelijk rekening mee dat onervaren bestuurders meer risico nemen. Maar wanneer je meerdere jaren zonder schade rijdt, pakt dit juist voordelig voor je uit en betaal je een lagere premie. 

Stem de verzekering af op de auto

Het soort auto waarin je gaat rijden weegt ook mee bij het bepalen van de juiste verzekering. Voor een nieuwe wagen sluit je bijvoorbeeld een allriskverzekering af. Zo weet je zeker dat je bij schade het maximale bedrag vergoed krijgt. Bij het verzekeren van een oudere tweedehands auto sluit je meestal een WA-verzekering of beperkt casco af. Check de dagwaarde van jouw auto om een weloverwogen keuze te maken. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door de verzekeraar, zodat je zeker weet dat je de juiste dekking kiest.